donderdag 14 april 2016 Kinderarts in opleiding wint jury award voor onderzoek kangaroo care

Deedee Kommers heeft op 8 april 2016 de jury award van de Dutch Neonatal Chiesi Fellow Award t.w.v. €2000,- in ontvangst mogen nemen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het nationaal onderwijscongres voor kinderartsen in opleiding tot neonatoloog. Dit jaar werd dit congres gehouden in Oegstgeest en georganiseerd door het Leids Universitair Medisch Centrum.

Kinderarts in opleiding wint jury award voor onderzoek kangaroo care

Tijdens haar voordracht besprak Kommers de achtergrond en resultaten van een van haar deelonderzoeken, dat zij in samenwerking met bio-medical engineer en PhD student Rohan Joshi uitvoert. Het project van Kommers valt onder het Impuls programma, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum te Veldhoven, de Technische Universiteit Eindhoven en Philips Research en staat onder leiding van Dr. Peter Andriessen, Dr. Carola van Pul, Dr. Louis Atallah, Prof. Loe Feijs, Prof. Guid Oei en Prof. Sidarto Bambang Oetomo.

Kommers bestudeert de positieve invloed van Kangaroo care op het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding van te vroeg geboren (premature) kinderen. Tijdens Kangaroo care worden premature kinderen, met alleen een luier aan, te ruste gelegd op de ontblote borst van vader of moeder. Het is gebleken dat dit een zeer positieve prikkel is, die ook uitermate belangrijke is voor het tot stand komen van de ouder-kind band. Door het analyseren van alarmpatronen, is in eerder onderzoek gebleken dat het hartritme en de ademhaling van prematuren stabieler zijn tijdens Kangaroo care. In het onderzoek van Kommers dat zij op de Fellow’s meeting presenteerde, werd met een geavanceerde analyse van het hartritme signaal nader onderzocht hoe het zenuwstelsel functioneert tijdens Kangaroo care. Het doel hiervan is de gunstige reactie van prematuren op Kangaroo care, te weten de stabilisering, beter te begrijpen. Door te leren van fysiologische reacties van te vroeg geboren kinderen op een dergelijke positieve prikkel, hopen Kommers en haar onderzoeksgroep de zorg voor deze kwetsbare populatie in de toekomst te kunnen verbeteren.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Kindergeneeskunde

 • Bezoekadres:
  De Run 4600, 5500 MB Veldhoven
  Route 016
 • Openingstijden:
  Maandag tot en met vrijdag 08.30u tot 17.00u
 • Telefonische bereikbaarheid:
  8.30-17.00 uur
  (040) 888 8270
 • Plattegrond:

  Overzicht begane grond VHV (pdf, 945,80 kB)