Ik ben ziek!

Je bent vast weleens in het ziekenhuis geweest: op visite of misschien heb je zelf een paar nachten gelegen.
Als er iets met je aan de hand is, ga je altijd eerst naar de huisarts. Vaak kan die je helpen. Hij geeft je advies (hij zegt bijvoorbeeld dat je een paar dagen in bed moet blijven), hij geeft je een medicijn of hij verbindt een wond. Soms moet een huisarts de hulp vragen van een dokter die meer weet over de ziekte die jij hebt. Deze dokters werken vaak in het ziekenhuis. De huisarts stuurt je door naar het ziekenhuis. 

De polikliniek
 Wie in het ziekenhuis komt, komt meestal eerst op de polikliniek, of kortgezegd poli. Daar werken dezelfde dokters als in de rest van het ziekenhuis.

Als je binnen komt op de polikliniek zie je een balie. Achter de balie zit iemand die vraagt wie je bent en of je een servicepas hebt. Dit is een pasje waarop je naam en andere belangrijke dingen staan. Daarna moet je even wachten, meestal is er wel wat speelgoed in de wachtkamer. De dokter roept je naam als je aan de beurt bent. Je ouders mogen natuurlijk mee.

Je komt bij de dokter om je te laten onderzoeken. Hoe het onderzoek gaat, hangt af van wat er met je aan de hand is. Een keel-, neus- en oorarts zal bijvoorbeeld even in je oren willen kijken en een longarts zal naar je longen willen luisteren. Bij elk onderzoek stelt de dokter vragen over bijvoorbeeld hoe jij je voelt en waar het pijn doet. Hij schrijft alles op. Als jij zelf vragen hebt mag je die natuurlijk ook stellen.

De dokter wil meestal nog wat onderzoekjes laten doen. Soms moet je wat plas (urine) inleveren om te laten onderzoeken of je moet bloed laten prikken. Als de arts na zijn onderzoek vindt dat je een poosje naar het ziekenhuis moet voor verder onderzoek of voor een operatie, kom je op de kinderafdeling. Als je maar één dag naar het ziekenhuis moet, kom je meestal op de afdeling dagbehandeling. Net als op de kinderafdeling zijn daar speciale kamers en verpleegkundigen voor kinderen.

Top

De eerste hulp
 Als je ziek of gewond bent en meteen hulp nodig hebt, ga je naar de eerste hulp. Dit kan met de ambulance of, als het wat minder erg is, ook gewoon met je ouders. Je kunt dag en nacht op de eerste hulp terecht. Ze kijken hier wat er met je aan de hand is en ze beslissen wat er verder moet gebeuren. Op de eerste hulp kunnen ze alle patiënten opvangen, maar het is niet de bedoeling dat je er lang blijft. Via de eerste hulp ga je naar de kinderafdeling, of je gaat na de behandeling weer naar huis.

Top

Dossier
 De dokter schrijft alle medische gegevens over jou in het medisch dossier. Er staat bijvoorbeeld in welke onderzoeken en behandelingen je hebt gehad en hoe die zijn verlopen. De verpleegkundigen en de pedagogisch hulpverlener schrijven in het zorgdossier. Hier staat bijvoorbeeld in hoe je de dag en nacht door hebt gebracht en of er bijzonderheden zijn geweest. 

Alle ziekenhuismedewerkers zijn verplicht tot geheimhouding van alle zaken over jou en je ouders. Dit betekent dat er zonder toestemming geen persoonlijke, medische en verpleegkundige gegevens aan anderen mag worden gegeven. Als ze iets over je willen weten, moeten ze met jou of met je ouder(s) bellen. Wil je meer weten over je rechten en plichten als patiënt? Kijk dan eens op www.jadokterneedokter.nl

Top

mmc19821.jpg

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Kindergeneeskunde

 • Bezoekadres:
  De Run 4600, 5500 MB Veldhoven
  Route 016
 • Openingstijden:
  Maandag tot en met vrijdag 08.30u tot 17.00u
 • Telefonische bereikbaarheid:
  8.30-17.00 uur
  (040) 888 8270
 • Plattegrond:

  Overzicht begane grond VHV (pdf, 945,80 kB)