Om na te gaan wat een kind mankeert, is er een aantal mogelijkheden voor onderzoek:

 

transparant_1 lege regel

Zuurstofmeting 

Een kleine manchet komt om de vinger of teen van het kind. Met een lampje in de manchet meet de arts het zuurstofgehalte van het bloed. De meting is heel nauwkeurig. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer een halve minuut. Bij sommige hartafwijkingen is het zuurstofgehalte van het bloed lager dan normaal.

Top

Bloeddrukmeting 

Rond de rechter bovenarm plaatst de arts een manchet die wordt opgeblazen. Soms kan het opblazen van de manchet even een beetje onprettig voelen. Zodra de manchet weer leegloopt, verdwijnt dit gevoel. In een enkel geval wordt de bloeddruk ook aan een been gemeten. De bloeddruk geeft duidelijk aan hoe het hart functioneert.

Top

Hartfilm (ecg) 

Bij een hartfilm of ECG (elektrocardiogram) worden de elektrische stromen van het hart op papier gezet. Je krijgt plakkers op je borst waar draadjes aan zitten. Deze draadjes zitten vast aan een apparaat dat de elektrische stromen ontvangt. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt meestal een paar minuten. Je moet wel stil blijven liggen.

 

transparant_1 lege regel

art_kinder_hartfilm

Uit een hartfilm kan een arts veel informatie krijgen over de werking van het hart, bijvoorbeeld ritmestoornissen, de pompwerking, zuurstoftekort.

 

Echo

Hoogfrequente ultrageluidsgolven, die met het menselijk oor niet te horen zijn, worden uitgezonden en teruggekaatst. Zo ontstaat een bewegend beeld van het hart. Het is dezelfde techniek als bij het maken van een echo van een ongeboren baby. Op een echo zijn de bouw en de werking van het hart te zien.

In de folder 'echografie van het hart bij een kind' leest u meer over het maken van een echo:

Filmpje echo van het hart

Top

transparant_1 lege regel


3D-echoapparaat 
Met dit zeer geavanceerde apparaat is het voor het eerst mogelijk om driedimensionale echobeelden te maken ook bij zeer jonge kinderen vanaf 1-2 kg lichaamsgewicht. Het apparaat wordt vooral gebruikt om aangeboren hartafwijkingen bij deze kinderen op te sporen en nog exacter te kunnen beoordelen.

 • Filmpje 3D echo mitraalklep:
 • Filmpje 3D echo vision
  Top

Slokdarmecho (Trans-oesophageale echo) 

Bij een trans-oesopageale echo wordt een echo gemaakt via de slokdarm. Hiervoor krijgt uw kind een slaapmiddel (sedatie) waardoor het niets van het onderzoek merkt. Er gaat dun slangetje met daaraan een echo-apparaatje via de keel naar de slokdarm. Het hart ligt daar vlak achter en de kindercardioloog kan zo een goede echo maken. Het onderzoek duurt 30-45 minuten.

Top

Hartfilm gedurende 24 uur (holter) 

Met een apparaat wordt 24 uur lang een hartfilm gemaakt. Het apparaat is ongeveer even groot als een walkman en heeft vijf of acht elektrodes die op je lichaam worden geplakt. Het onderzoek is niet pijnlijk. Het apparaat kan niet tegen water, dus je kunt niet douchen, in bad of zwemmen. Verder doe je alles wat je normaal ook doet. Je moet een dagboek bijhouden over wat je de hele dag doet. Op deze manier kunnen hartritmestoornissen worden opgespoord die maar af en toe voorkomen.

In de folder 'holteronderzoek bij kinderen ' leest u meer over het maken het holteronderzoek:

art_kinder_hartfilm_24_uur

 

transparant_1 lege regel

Bloeddrukmeting gedurende 24 uur
Met een apparaat wordt 24 uur lang de bloeddruk gemeten. Het apparaat is ongeveer even groot als een walkman en is verbonden met een band om de arm. Je moet een dagboek bijhouden over wat je de hele dag doet. Dan kan de dokter de bloeddruk vergelijken met wat je op dat moment hebt gedaan.

In de folder 'bloeddrukmeting' leest u meer over de bloeddrukmeting gedurende 24 uur:

 

art_kinder_bloeddrukmeting

Top

Meting van het hartritme gedurende 1 week (eventrecording) 

Met een apparaat wordt het hartritme gedurende 1 week gemeten. Het apparaat is ongeveer even groot als een iPod. Het kind draagt de recorder in een tasje om de hals. Aan het apparaat zijn twee elektrodes verbonden, die met plakkers op de borst van het kind worden geplakt. De kindercardioloog hoopt hiermee de oorzaak van de klachten van het kind op te sporen.

In de brochure 'Eventrecording' staat meer informatie over de meting van het hartritme gedurende één week':

Top

Spiro-ergometrie

Meting van de werking van de longen en het hart tijdens een inspanningstest (spiro-ergometrie) Bij een ‘Inspannings hartfilm’ wordt er een hartfilm gemaakt terwijl je op een loopband of hometrainer bezig bent. Je hebt een speciaal masker op dat meet hoeveel zuurstof je gebruikt. Op deze manier kan de arts zien hoe de werking van je hart, longen en bloedvaten is. Ook kan hij zien hoeveel inspanning je kunt leveren.

In de folder 'inspanningstest (spiro-ergometrie) voor kinderen' is meer informatie te vinden over de inspanningtest:

art_kinder_spiroergometrie

Top

Foto van de longen en het hart (thoraxfoto)

Voor het maken van de röntgenfoto is het nodig dat het bovenlichaam van uw kind bloot is. Het zit of staat voor een statief waaraan de röntgenlaborant een filmcassette bevestigt. Als uw kind nog niet kan zitten, wordt het voorzichtig in een doorzichtige plastic koker gezet die het rechtop houdt.
 De arts kan op de röntgenfoto hart, longen en bloedvaten zien en nagaan of er afwijkingen zijn.
 Het onderzoek is niet pijnlijk. Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten. U kunt uw kind zien van achter een glazen wand.
  Top

MRI 

Een MRI is een soort foto waarop de structuur van het hart, de longen en de bloedvaten in de borstkas zichtbaar zijn. Uw kind ligt op een tafel die in het MRI-apparaat wordt geschoven. Het MRI-apparaat is een soort tunnel. Er is een hard kloppend geluid te horen. Om de oren te beschermen tegen het lawaai krijgt uw kind een koptelefoon op of oordopjes in de oren. Uw kind moet stil blijven liggen. Het onderzoek is niet pijnlijk en een van de ouders mag bij het kind blijven. U kunt muziek (CD of cassette) meenemen voor uw kind om naar te luisteren. Het onderzoek duurt ongeveer een uur. De MRI wordt vaak gemaakt als extra informatie nodig is over de bloedvaten in de borstkas buiten het hart.

MRI met sedatie

Heel jonge kinderen kunnen vaak moeilijk stil blijven liggen. Voor het maken van een MRI krijgt het kind een slaapmiddel (sedatie) waarvan het rustig wordt, maar meestal niet echt slaapt. Uw kind blijft daarna nog een paar uur in het ziekenhuis tot het weer helemaal goed helder is.

Informatie over een MRI met sedatie:

Top

CT-Scan

Een CT-Scan is een röntgenfoto waarop de structuur van hart, de longen en de bloedvaten in de borstkas zichtbaar zijn.
 Uw kind ligt op een tafel die in het CT-apparaat wordt geschoven. Er is regelmatig een licht zoemend geluid te horen. Op die momenten moet het kind stil blijven liggen. Het onderzoek is niet pijnlijk en een van de ouders mag bij het kind blijven.
 Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Top

Hartkatheterisatie

Een hartkatheterisatie is een onderzoek van de holten van het hart en de bloedvaten van het hart. Dit onderzoek komt maar zelden voor.
 Soms is tijdens het onderzoek al een behandeling mogelijk, bijvoorbeeld dotteren van een vernauwde hartklep.
 Dit onderzoek duurt één tot twee uur. Omdat zolang stilliggen voor een kind erg moeilijk is, brengt de anesthesist uw kind onder narcose. Uw kind voelt dus niets van dit onderzoek.
 Voor dit onderzoek verblijft uw kind een dag in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Dit is het behandelcentrum voor aangeboren hartafwijkingen waarmee Maxima Medisch Centrum samenwerkt.

Top

kindercardiologielogo

Aandoeningen en behandeling

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Kindergeneeskunde

 • Bezoekadres:
  De Run 4600, 5500 MB Veldhoven
  Route 016
 • Openingstijden:
  Maandag tot en met vrijdag 08.30u tot 17.00u
 • Telefonische bereikbaarheid:
  8.30-17.00 uur
  (040) 888 8270
 • Plattegrond:

  Overzicht begane grond VHV (pdf, 945,80 kB)