home > over ons > nieuws > MMC start met uniek Vrouw Moeder Kind-centrum

MMC start met uniek Vrouw Moeder Kind-centrum

Invoering ‘gezinsgerichte zorg’ gestart

Máxima Medisch Centrum is gestart met het unieke Vrouw Moeder Kind-centrum (VMK-centrum). In dit centrum werken de specialismen kindergeneeskunde/neonatologie en gynaecologie/verloskunde intensief samen. Het gezin staat centraal in de zorg de wordt geleverd. Dit betekent dat de zieke zuigeling vanaf nu niet meer van de moeder wordt gescheiden indien dit mogelijk is.

Uitgangspunt in het VMK-centrum is dat het gezin ook in het ziekenhuis zo min mogelijk wordt gesplitst, ook wel ‘gezinsgerichte zorg‘ genoemd. In dit kader zijn er inmiddels een aantal initiatieven gestart. Zo wordt ernaar gestreefd ook de zieke zuigeling of het prematuur geboren kind niet onnodig van de moeder te scheiden. Volgens kinderarts/neonatoloog Thilo Mohns is de zorg voor moeder en kind hiermee een stuk verder verbeterd: “Wie wil er na een bevalling immers niet zijn kindje bij zich hebben? Tot op heden was het zo dat een baby, die direct na de bevalling medische zorg nodig had, werd overgebracht naar de kinderafdeling. De moeder bleef dan na de bevalling alleen achter op de kraamafdeling. Dat is nu voor een deel van de kinderen niet meer nodig omdat de kinderarts voortaan naar de kraamafdeling komt om het kind te bekijken en behandelen”, stelt Mohns.

Het VMK-centrum is bovendien uniek voor Brabant omdat dit het enige centrum in de provincie is waar veel te vroeg geboren kinderen terecht kunnen (Neonatale Intensive Care Unit). Ook voor vrouwen met heel complexe zwangerschappen is Veldhoven de enige locatie in de regio (Obstetrische High Care). Dr. Marlies Bongers stelt dat op deze afdeling alle nodige zorg geleverd wordt door speciaal opgeleide gynaecologen (zogenaamde perinatologen) en verpleegkundigen waardoor het MMC niet onderdoet voor een van de acht academische ziekenhuizen.

Door de aanwezigheid van deze twee functies werken in het VMK-centrum ook medisch specialisten die normaal gesproken alleen in academische ziekenhuizen terug te vinden zijn: kinderintensivisten, kinderanesthesiologen, kinderchirurgen, een kindercardioloog en een kinderneuroloog. Patientjes kunnen nu voor al deze zorg in het VMK-centrum in Veldhoven terecht, en hoeven lange reizen naar de dichtstbijzijnde alternatieven Maastricht, Nijmegen of Utrecht niet meer te maken.

Ook op het gebied van medisch wetenschappelijke kennis is het VMK-centrum bijzonder: met twee hoogleraren die ook een aanstelling hebben op de Technische Universiteit van Eindhoven (TUE) (prof. dr. Guid Oei en prof. dr. Sidarto Bambang Oetomo) zijn optimale kennis en onderzoeksfaciliteiten aanwezig in Veldhoven. De gezinsgerichte zorg wordt in de komende jaren verder uitgebreid en zal in een het gloednieuw te bouwen VMK-centrum helemaal tot bloei komen.

Een mooie opsteker voor de gezinsgerichte zorg is de beloning met drie smileys van de stichting Ziekenhuis en Kind. MMC heeft het hoogst haalbare aantal Smileys gehaald en behoort daarmee tot de top van meest kindvriendelijke ziekenhuizen.

Deel deze pagina:
|

Meer MMC websites: